Kurkretour groot succes

Kurkretour groot succes De eerste resultaten

 

Zo’n dertig procent van de bevolking heeft een verzameling. Voor verzamelaars gaat het bij hun collectie meestal niet om de financiële waarde maar om de emotionele lading. Dit kan variëren van een enorm wagenpark tot een pot navelpluisjes. Of natuurlijk kurk. Sinds de start van de nationale kurkretour hebben we vele kurkverzamelaars mogen ontvangen. Waarom ze ooit zijn begonnen met het verzamelen van kurk is vaak niet eens helemaal duidelijk. Kurk heeft gevoelsmatig waarde. Het is dan ook een waanzinnig mooi oer-product. De bast van een boom! Die gooi je niet zomaar bij je restafval. Nadat het enige jaren in een fles geeft gezeten en met een feestelijke plop dan eindelijk weer het licht ziet, blijft het nog steeds een prachtige grondstof. Dus verzamel je de kurken, in de hoop daar weer iets nuttigs mee te kunnen doen.

Een zak herinneringen
Vaak zijn de kurken ook een verzameling van mooie herinneringen. Je bewaart bijvoorbeeld de kurk van een fles cava die is geopend bij het krijgen van de sleutels van je nieuwe huis. Tot je niet meer weet of die kurk nu bij de viering van het huis hoort, of dat het toch gewoon nieuwjaarsavond 2016 was. Dan belanden ze in een mooie pot. In die pot gooi je ook de kurk van die lekkere Bobal en zo ben je ineens kurkverzamelaar. Het kan ook anders. Laatst kwam er een charismatische heer in onze city winery in Zutphen met een grote zak kurk. De beste man was merkbaar enigszins ontroerd. Op elke kurk had hij namelijk de datum geschreven waarop hij de wijn had geopend. De man bracht dus alle bijzondere genietmomenten die hij had beleefd bij ons, opdat wij er iets nuttigs mee zouden doen. Dat hebben we hem beloofd.

45.000 kurken
Inmiddels zijn er alleen in de winkel van Zutphen al 45.000 kurken geretourneerd. Dat klinkt als een boel. Dat is het ook. Want als je bedenkt dat er in de omringende gemeenten van Zutphen 47.000 mensen wonen dan gaat het dus om bijna één kurk per inwoner. Gelukkig is kurk erg licht en zeer compact, er lag dus ruim een kuub kurken. Het doel van kurkretour is om mensen bekend te maken met dit bijzondere natuurproduct én om de kurk te upcyclen. Om er dus aan waarde iets toe te kunnen voegen door een nieuwe verwerking van de grondstof. Dit doen we door onderzoek te steunen naar de eigenschappen van kurk en de mogelijkheden die het biedt. Kurkafval wordt tot nu toe veelal gebruikt in de ecologische bouw als isolator. Misschien kunnen veelbelovende jonge ontwerpers er wel een nieuw licht over laten schijnen. Of beperken we ons door de kurken alleen maar te vermalen en kan een andere behandeling wel veel meer mogelijk maken.

Kurk onderzoek door “De Eker’
De eerste ingezamelde kurken werden opgehaald door samenwerkingsverband ‘De Eker’. Zij doen onderzoek naar nieuwe verwerking en toepassing van kurken. Door de kurken bijvoorbeeld heel fijn te vermalen tot poedervorm wordt het mogelijk om met kurk te 3D-printen, of zeer compact te persen waardoor je een composiet krijgt mét de eigenschappen van kurk. In een onderzoekstraject werkt het team van ‘De Eker’ samen met het Green-Tech-Lab van de Fontys Hogeschool in Venlo om tot een hoogwaardige toepassing van ingezamelde kurk te komen.

Om meer data te krijgen rondom de toevoer van de ingezamelde kurk is er een grondige analyse gemaakt van de verzameling kurken. Ze hadden drie volle dagen nodig om de kurken te wegen, te analyseren en uit te sorteren. Een volgende stap is om deze data te gebruiken om de inzamel- en sorteerstructuur te verbeteren voor de toekomst zodat er een tijdswinst kan worden gemaakt bij het sorteren met een verhoogde kwaliteit en homogeniteit van de uit gesorteerde kurken.

In totaal is er 220 kilo kurk uitgesorteerd. Dat is zo’n 1250 liter en komt neer op ruím 45.000 kurken. Bij het recyclen van kurk is het belangrijk dat alléén natuurkurk wordt ingeleverd. De voorselectie is enorm belangrijk omdat blijkt dat het soms moeilijk is het verschil te zien. In de eerste verzameling kurken was namelijk 5,6% een synthetische stopper. Soms werd het wel heel bont gemaakt, want naast de natuurkurk was er een aantal opmerkelijke vondsten: een deursleutel, (knutsel)spelden, een pen, een afgebroken kurkentrekker en knikkers. Het was vooral een indrukwekkende verzameling van kurk!

Siebe Meijer


Categorieën


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Schrijf een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen