Een ongewone manier van insectenbestrijding

Een ongewone manier van insectenbestrijding Het levert Vampier wijn op

 

Insecten die gaatjes boren in de druivenschil betekent schade aan
de oogst. Wij hebben nu wel een hele bijzonder natuurlijk bestrijdingsmiddel met als resultaat: vampierwijn! Het enige insect dat echt schade toebrengt
 aan onze druiven is de piepkleine Lobesia Botrana, ook wel wijngaardmot genoemd. Het is
 een nachtdiertje dat zijn eitjes op de druiven legt.
 De larven voeden zich met het vruchtvlees waardoor de oogst flink wordt aangetast. Niet zozeer door de hoeveelheid druiven die ze eten, maar de gaatjes die ze ervoor maken in de schil zijn een vrije doorgang voor het Botrytis schimmel!

Seksuele verwarring

In biologische druiventeelt wordt de wijngaardmot meestal bestreden met de techniek van seksuele verwarring. Er wordt vrouwelijk hormoon in de wijngaard gespoten waardoor mannetjes die in paartijd op zoek gaan naar vrouwtjes geen vrouwtjes kunnen vinden. Geen paring, geen eitjes, geen larven, geen schade! We hebben de Lobesia-larven lange tijd bestudeerd en ontdekt dat in sommige delen van de wijngaard de populatie veel kleiner is. Er is geen bewijs dat zit zou liggen aan de minieme verschillen in microklimaten of aan botanische verschillen.

State of the art vleermuishuisjes

Toen we op een dag onze kurkleverancier spraken, zei deze dat vleermuizen een groot effect hebben op een worm die gaatjes maakt in de bast van eiken, waardoor de kurk verpest wordt...Bingo! De gebieden in de wijngaard met minder larven lagen bij gebouwen waar vleermuizen nestelen. We begonnen schuilplaatsen te maken in de wijngaard, comfortabele state of the art vleermuishuisjes en raad eens? Zes van de tien vleermuishuisjes zijn inmiddels bezet, een groot succes! Momenteel bestuderen we de vliegroutes van de vleermuizen zodat die zich uitstrekken over de gehele wijngaard en de vampieren zo in hun eentje kunnen afrekenen met de wijngaardmot.

 

Probeer onze vampierwijnen

Diego Fernandez Pons


Categorieën


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Schrijf een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen