Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Wijn is geen wiskunde

Als je iemand moet gaan uitleggen waarom je wijn goed is, dan is je wijn slecht.
BLOGyYbaND71iO8Ei

Wijn wordt in de wijngaard gemaakt, zeggen wijnmakers vaak bescheiden. En natuurlijk, het verhaal van de wijn ligt besloten in de druif. Maar hoe krijg je dat verhaal uit de druif en in de wijn? Daarvoor heb je toch een wijnmaker nodig die weet wat hij doet. Zoals Diego Fernández Pons, met wie wij samen onze wijnen in Valencia maken.

Een wijnmaker mag van alles aan de wijn toevoegen, voedingsstoffen voor gist, suiker, stabilisators, smaakverbeterende middelen, snufjes kopersulfaat tegen nare luchtjes en noem maar op. Daarnaast zijn er allerlei wijnmaaktechnieken waarmee hij de wijn een bepaalde kant op kan sturen.

Maar in Neleman-wijn laten we die toevoegingen en technieken liever achterwege. Niet omdat we lui zijn, maar omdat wij gecertificeerd biologische en vegan wijnen maken. Daarvoor gelden strengere regels. Dat wordt ook gecontroleerd: pas nog liepen er inspecteurs in onze wijngaarden rond te neuzen, om te zien of wij ons aan de regels houden.

De druiven voor de wijn moeten biologisch geteeld zijn. Dus zonder gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemanipuleerde stoffen. Er gaat geen sulfiet bij de wijn, of een minimale hoeveelheid, als het echt nodig is om de wijn goed te houden. En uiteraard gebruiken we geen dierlijke bestanddelen.

Diego klaart de witte wijn en rosé met plantaardige stoffen, nooit met eiwit. De rode wijnen laat hij lekker spontaan vergisten, zonder er zelf gist bij te doen. Tannine? Voegt hij ook nooit toe. Hij maakt liever een zachte, elegante wijn. En die laat hij dan rijpen op een manier die het best bij de wijn past: in een klein of juist heel groot houten vat, in een betonnen ei of in een van de roestvrijstalen tanks.

Wat Diego wil is dit: dat de wijn lekker drinkbaar is, met fijne smaaknuances, en bovenal: dat het verhaal van de wijn voor iedereen duidelijk is. ‘Als je iemand moet gaan uitleggen waarom je wijn goed is, dan is je wijn slecht’, zegt Diego bij een glas wit. ‘Wijn is geen wiskunde.’ Pfff, dat is een hele opluchting.

De prachtige foto hierboven is gemaakt door landschapfotograaf Miquel Francés.