Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Wat je moet weten over wijn walsen voor je eraan begint

wijnwalsen-Neleman

Je hebt het vast weleens gezien, of zelf geprobeerd: wijn walsen in je glas. Ziet er heel professioneel uit, dat is iets voor wijnkenners, niet voor mij denk je dan. Toch zitten er voordelen aan, ook voor jou. In het filmpje hieronder vertelt Diego het proeven van wijn werkt. Fijne tips voor een toekomstige wijnproeverij óf natuurlijk gewoon tijdens een etentje aan de keukentafel. 

Oxidatie
Of je nou een jonge wijn drinkt of een oude(re), die wijn heeft een periode lang opgesloten gezeten in de fles zonder invloeden van buitenaf. Zodra je de fles openmaakt komt er zuurstof bij de wijn, hetgeen een afbreekproces opstart, oxidatie van de wijn. Denk aan een appel die je doormidden snijdt en laat liggen, na een poos ontstaan er bruine vlekken. Dat is de werking van zuurstof in de appel, ook dat is oxidatie. Help! We genieten dus van een product dat gestaag wordt afgebroken door de natuur. Maar het mooie ervan is: wij krijgen de kans om te genieten van alle aroma’s die vrijkomen tijdens het sterfproces van de wijn. Oxidatie is cool!

Beetje scheikunde
Bij het walsen van wijn dringt zuurstof door tot de fenolen in de wijn, de aromatische alcoholische organische verbindingen. Terwijl de alcohol verdampt en uit het glas opstijgt neemt het zogenaamde esters mee, ook weer een organische verbinding. Oftewel: er komen geuren bij de neus die wijnliefhebbers dingen laat zeggen als: “Asperges, blauwe bessen” etc. Dus eigenlijk zegt de natuur gewoon tegen ons: “Kom op, walsen dat glas, laat ik je zien wat ik kan!”

Zelf doen?
Oefening baart kunst. Begin met een glas met een wijde coupe en vul dit voor een derde. Zet het glas op een glad oppervlak, pak de steel met je duim en wijsvinger en begin kleine rondjes te draaien. Na een tijd kun je het glas oppakken en mooie golven in je glas walsen zodat de wijn als een watervalletje langs de wand naar beneden kan glijden. Zo komen er nog meer aroma’s vrij. Echt een pro worden? Ruik dan de wijn vóórdat je gaat walsen en erna om het verschil op te merken. Je zult verbaasd zijn over het resultaat! Wals ze!