Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Goed proosten voor een intiem moment

WijnSpijs_Vermut-2

Drinken kan een overdreven serieuze aangelegenheid zijn. Het begint vaak met de gastheer die eerst zijn goedkeuring moet uitspreken over de wijn. Is dat gelukt, dan mogen de glazen eindelijk vol. Maar daarna! Daarna is er nóg een proef te doorstaan. Het proosten. Gespannen kijk je in de rondte. Wat wordt het deze keer? Een beleefd knikje, of klinken we de glazen hartelijk tegen elkaar? Als een konijn dat wordt verlamd door het licht van de koplampen van een auto, kijk jij zonder te knipperen het hele gezelschap diep in de ogen. Want o wee als het je niet lukt om elkaars blik te vangen, dan word je onherroepelijk gestraft door kwade geesten.

Heilig ritueel
Je kunt het proosten zien als een heilig ritueel. In de oudheid werd wijn namelijk geofferd aan de goden: ‘Op je gezondheid’. Een andere theorie is dat het geluid van klinkende glazen kwade geesten zou verdrijven. Vanuit diezelfde spirituele gedachte vindt het proosten wellicht zijn oorsprong in de traditie dat je het samenkomen van vrienden viert en je de glazen samenbrengt om symbolisch uit dezelfde drinkbeker te drinken.

Toast
Daarom worden er bij het proosten vaak goede wensen gedeeld bij het heffen van het glas. Daar komt de benaming toasten dan ook vandaan. In de 17e eeuw werden er soms kruidige stukjes brood in de wijn gedoopt om er smaak aan te geven: toast. Het toasten krijgt echter veel later pas zijn betekenis. Want vaak wordt er gedronken op het goede leven, de vrijheid, of naar oud gebruik: een mooie vrouw. Die dame geeft zogezegd smaak aan de avond, en daar wordt opmerkelijk genoeg de betekenis aan toegekend.

Alle zintuigen
Hoe je het ook wilt zien, proosten is een moment van betekenis geven, dat je bewust deelt met je gezelschap. Bovendien, als je het glas pakt voel je dit in je hand, je ziet, ruikt en proeft de wijn en hoort het gezang van de glazen. Zo staan al je zintuigen serieus op scherp. Proost!

Aanbevolen wijnen
Nucli Tempranillo Bobal - Biologisch
Vol en rond rood Biologische rode wijn
Nucli Tempranillo Bobal - Biologisch
9.29
prijs per 12 Flessen
Nucli Macabeo Sauvignon Blanc - Biologisch
Licht, fris en fruitig wit Biologische witte wijn
Nucli Macabeo Sauvignon Blanc - Biologisch
9.29
prijs per 12 Flessen