Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

'Op paella gaan'

Paella

‘Vlees en vis tegelijk in de paella! Chorizo erbij, koriander!’ Wijnmaker Diego moet er hard om lachen. Hij is een echte Valenciano en zijn grootste genoegen is een paellapartij aanrichten. Ir de paella, ‘op paella gaan’, is voor stadsbewoners nog altijd de heerlijkste zondagsbesteding, vaak in een hutje in de heuvels dat speciaal daarvoor wordt aangehouden. Koken gaat op houtvuur of een grote gasbrander. En wat zit er in die paella? Kip of konijn, stukken snijbonen, artisjokken, witte bonen, slakken soms. Geen mosselen of inktvis; dat laten ze over aan grappenmakers van elders. ‘Die snappen er niks van.’
Saffraan kleurt de rijst: de kleur van de zon, van geluk, van het goede leven. En wijn? Die gaat niet door het gerecht. Die drink je erbij, wit of rood, net waar je zin in hebt.
De wind ruist in de platanen; daaronder is het koel, daar wachten de eters. Diego doet de ultieme Valenciaanse truc: rozemarijn bij de rijst, op het laatst. En hij grijnst. Ervaring geeft hem vertrouwen. ‘Dit wordt de beste paella ooit!’ Precies. Net als de laatste keer. En de volgende.
Ook al ‘snappen ze er niks van’, een vega paella kan echt ook wel hoor. Lekker veel smakelijke en knapperige groenten erin, de juiste bouillon en vooral goeie rijst, smullen maar.

Derrick Neleman 
wijnboer en oprichter Bodegas Neleman
derrick@neleman.org

Wil jij ook meehelpen de wijnwereld verduurzamen? Koop dan nu aandelen Neleman!

Aanbevolen wijnen
Actie
Neleman The Flipside Macabeo Organic
Licht, fris en fruitig wit Biologische witte wijn
Neleman The Flipside Macabeo Organic
7.99 9.99
Actie
Neleman The Flipside Tempranillo Organic
Licht en fruitig rood Biologische rode wijn
Neleman The Flipside Tempranillo Organic
7.99 9.99