Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Leven op zijn puurst: Valencia

Achter ons, boven de oude stad, gloeit de westelijke avondlucht na van de zonsondergang. Aan de andere kant trekt de Middellandse Zee zijn donkere nacht- hemd aan. Het ruisen van de golven is straks het enige dat ons laat weten dat daar de zee is, het zoute water dat de schelpen en gamba’s en vis in onze zwarte rijst heeft geleverd. Ja, Valencia is beroemd om de paella, maar dat is maar een van de rijstgerechten van de stad. Arrós negre, glanzend git door inktvisinkt en doordesemd van zilte smaak, is een andere, een spel van korrels in smeuïgheid met afwisselend zachter en taaier, weerbarstiger zeeleven.
BLOG-3

Eet en drink waar je zin in hebt
Daar hoort wijn bij. Witte wijn van de oude druiven uit het achterland, macabeu, verdil, maar Valencianen grijpen net zo makkelijk naar rood. Nuffig doen over wijn-spijscombinaties zit er niet aan; je drinkt waar je zin in hebt, eet waar je zin in hebt. Zo ging dat honderd jaar geleden al bij restaurant Pepica – toen een strandtent -, zo ging het toen Ernest Hemingway hier at met zijn vrienden, in 1924, en zo gaat het nu.

Altijd is daar weer de wijn
De Ciutat Vella, Valencia’s oude stad betekent verdwalen, je zolen slijten in de smalle straatjes, bijkomen in de barokke koelte van de kathedraal, en tapas eten. Rechte stoelen, tegels aan de wand, drukte en een counter vol met ibericoham, met slahartjes met ansjovis, met klipviskroketjes. Of we gaan chic, bij Vuelve Carolina, met krokante gamba’s met een saus van gedroogde tomaat, en gesouffleerde aardappel gevuld met vloeibare eidooier. En altijd is daar weer de wijn, de fles die gedeeld wordt, rood, wit, links en rechts uitgeschonken, zodat er weer een nieuwe bij moet. We praten, we grijnzen, we vertellen verhalen. Valencia is oud, ouder dan de Romeinen, ouder dan de Iberiërs, en tegelijk bliksemend nieuw, snel. De uren hier glippen door je vingers maar je vergeet ze nooit. Valencia is leven op zijn Spaans, leven op zijn puurst.

Tekst: Onno Kleyn, culinair en wijnschrijver