Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Heb je even tijd voor onze Crianza en Reserva?

Voor een extra mooie, lekkere wijn mag je de regels best een beetje oprekken. Neem onze Crianza en Reserva. Dat zijn twee kwaliteitscategorieën waarvoor de regels vastliggen in de Spaanse wet. Een rode Crianza moet in totaal minimaal 24 maanden rijpen, waarvan 6 op vat en 18 op fles. En voor een rode Reserva is dat in totaal 36 maanden rijping, waarvan 12 op vat en 24 op fles.
Blog-formaat4InMRPRvREGnQ

 

Dat is al een heleboel, maar onze wijnmaker Diego maakt het nog wat gekker. Hij laat de Crianza een maand of 8 op vat liggen, en dan nog eens 2 jaar op fles. De Reserva mag zelfs 12 maanden op Frans eiken, dan nog eens 12 maanden op Amerikaans eiken, en dan nog eens 2 jaar op fles.

Waarom eigenlijk? Dan moeten we eerst even terug naar de druiven. Onze Crianza en Reserva worden gemaakt van monastrell en tempranillo. Stevige druiven met veel kleur, smaak en tannine. Jonge wijn daarvan is meestal nogal heftig. Terwijl je van de beste druiven uit je mooiste wijngaarden natuurlijk juist een heerlijk drinkbare wijn wilt maken. Die krijg je door hem te laten rijpen en te spelen met de rijpingsduur.

Tijdens de rijping gebeurt er van alles met de wijn. Eikenhouten vaten laten minuscule beetjes zuurstof door. De zuurstof reageert met de wijn, waardoor de tannine van structuur verandert en zachter aanvoelt in je mond. Daarnaast geeft het hout stoffen af aan de wijn. Die krijgt daardoor nieuwe smaken, van specerijen (zoals vanille en kruidnagel) en bijvoorbeeld toast, rook, koffie en chocola. Amerikaans eiken geeft wat zoetere smaken af (zoals kokos) dan Frans eiken.

Na dit onderonsje tussen wijn en hout wordt de wijn gebotteld. En dan begint er opnieuw een ingewikkeld rijpingsproces. Verschillende bestanddelen van de wijn, zoals tannine, alcohol, zuren en smaakstoffen, reageren op elkaar en vormen nieuwe verbindingen. De wijn verkleurt van paars naar rood. Fruit wordt intenser, en nieuwe smaken duiken op, zoals die van paddenstoel en bosgrond.

Na al die tijd mogen de flessen eindelijk open. De Crianza nog een tikje speels, de Reserva wat ouder en wijzer; allebei fruitig en verleidelijk. Precies waar we op zaten te wachten.

 

Aanbevolen wijnen
Signature Tempranillo Monastrell Crianza - Biologisch
Vol en rond rood Biologische rode wijn
Signature Tempranillo Monastrell Crianza -...
9.95
Signature Tempranillo Monastrell Reserva - Biologisch
Krachtig en complex rood Biologische rode wijn
Signature Tempranillo Monastrell Reserva -...
13.29