Neleman bestaat 10 jaar. Vier mee en drink bio, nu met veel korting met code JBLM25 kopiëren
Naar de startpagina Naar de startpagina
NL image/svg+xml

Een jaar in de wijngaard

Winter
In januari heeft een wijngaard nog helemaal nergens zin in: "Het is winter, ik slaap, laat me met rust." Toch staat de natuur nooit helemaal stil. Tijdens de winterrust slaan wijnstokken een voorraad koolhydraten op in hun wortels. Die gebruiken ze in het vroege voorjaar als voeding.

Ook Jorge moet aan de bak. Om de groei van de wijnstokken in goede banen te leiden, worden ze gesnoeid. Dat begint in december, nadat alle bladeren zijn gevallen, en gaat na half januari weer verder. Het moet klaar zijn voor het sap van de wijnstokken in maart weer gaat stromen. Jorge snoeit de stokken in de vorm van bush vines: compacte struikjes op lage stammetjes. In deze vorm, die in de wijnbouw rond Valencia al van oudsher wordt gebruikt, is de wijnstok het best bestand tegen hitte en droogte.

In februari wordt de wijngaard geploegd. ‘Niet te diep, want dan beschadig je het bodemleven’, zegt Jorge. ‘Een centimeter of tien maar, zodat de lenteregens goed in de grond kunnen doordringen.

Voorjaar
Het voorjaar is een magische periode in de wijngaard. Er gebeurt veel tegelijk. De wijnstokken worden wakker, de knoppen aan de takken groeien en barsten open. In de loop van maart komen blaadjes en loten tevoorschijn, die in april stevig doorgroeien.

In mei gaat de wijnplant bloeien. Een zee van groene bloemetjes, die subtiel en heerlijk ruiken. Er vindt bestuiving plaats, waarna de vruchtzetting volgt: er ontstaan groene bolletjes, die straks druiven worden. Hoe beter het jaar, hoe meer bloemetjes er worden bevrucht.

Al te enthousiast groeiende loten worden opgebonden of weggeknipt.

Zomer
Een van de mooiste momenten in de wijngaard tijdens de zomer is de véraison, in juli. Dan beginnen de druiven te verkleuren. De groene knikkers veranderen in blauwe of witte druiven, met een dunne schil en sappig vruchtvlees. Alles wat wijn zo lekker maakt, wordt nu in de druif gevormd: zuren, suikers, tannine, smaakstoffen en aroma’s.

Er is veel werk in de wijngaard. Groeien er te veel bladeren over de trossen heen, dan moeten die gesnoeid worden, en groeien er te veel trossen op elkaar, dan moeten er een paar tussenuit. Jorge moet continu controleren of alles goed groeit en of alle wijnstokken gezond zijn. De druiven hebben zon nodig, maar mogen niet verbranden; Ze hebben vocht nodig, maar niet zoveel dat er sneaky schimmels opduiken. Daarnaast ploegt hij nog één of twee keer, nu slechts vijf centimeter diep.

Najaar
Het moment nadert waar iedereen naartoe werkt: de oogst. Zenuwslopend, want wanneer zijn de druiven precies rijp? En blijft het weer goed? Het is september of oktober, en regen of hagel vlak voor of tijdens de oogst kan fataal zijn. Dan zuigen de druiven zich vol en verliezen smaak. Of ze raken beschadigd en gaan rotten. Jorge kijkt, proeft en voert testen uit. Als het zover is, werken hij en zijn team druivenplukkers zich uit de naad om alle druiven gezond en wel in de kelder te krijgen.

In de wijngaard keert de rust langzaam terug. De planten groeien niet meer, de bladeren worden rood en geel en vallen uiteindelijk af. En kijk, daar heb je Jorge alweer met de snoeischaar  ...