Gebruik code PASEN25 voor 25% korting op onze Paaswijnen. Eitje!
Naar de startpagina Naar de startpagina
NL image/svg+xml

Alles wat je moet weten over sulfietvrije wijn

Je hebt een heerlijke wijn van Neleman gekocht. Wijn van biologische druiven, op natuurlijke wijze gemaakt, zonder toegevoegd sulfiet: precies wat je zocht. Je trekt snel een fles open en drinkt een glas. Of twee. Wauw! Je bent onder de indruk van de fruitige sappigheid van deze verrukkelijk lichtvoetige biologische wijn. Kurk terug in de fles en morgen nog een glas. En daar gaat het mis. De volgende dag is die zuivere, frisse wijn opeens een stukje minder lekker. Hij ruikt anders en smaakt niet meer zo fruitig. Heeft die Neleman je belazerd? Nee. Je hebt een wijn in handen die anders is dan anders. Een kakelverse wijn, in feite, zonder overbodige chemische toevoegingen, die daardoor net even een andere behandeling nodig heeft dan je gewend bent om de houdbaarheid te garanderen.

Natuurwijn bewaren

Een wijn zonder toegevoegd sulfiet kun je vergelijken met verse natuurproducten. Fruit bijvoorbeeld. Heb je eenmaal in een appel gebeten, dan moet je hem helemaal opeten – wat natuurlijk bepaald geen straf is. Hij wordt bruin als je hem laat liggen, nadat je een of meer happen genomen hebt. Dat geldt ook voor sulfietvrije wijn: de inhoud is heerlijk, maar kwetsbaar en gaat achteruit door blootstelling aan lucht. Na opening moet je de fles daarom eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Als het niet anders kan, druk dan de kurk goed in de fles en bewaar hem in de koelkast. Ook een onaangebroken fles natuurwijn kun je niet onbeperkt laten staan. Drink de wijn zo snel mogelijk en bewaar hem ondertussen op een plek waar het niet te warm of te koud is: rond de 16°C is ideaal. Voorkom sterke temperatuurschommelingen. Zet je flessen dus niet bij de kachel, naast het fornuis of bij het raam. Vaak is een slaapkamer de meest geschikte plek.

Sulfiet in wijn, liever niet

Hoe komt het dat je deze natuurlijk gemaakte wijn minder lang kunt bewaren? Aan de meeste wijnen wordt sulfiet toegevoegd voor de houdbaarheid: een conserveermiddel dat heel breed wordt toegepast. Niet alleen in wijn, maar bijvoorbeeld ook in gedroogd fruit en chips. Producten zonder toegevoegd sulfiet oxideren sneller en verliezen daardoor eerder aroma en smaak.

Sulfiet komt overal in de natuur voor. Zelfs je eigen lichaam bevat sulfiet. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Schadelijk is sulfiet van nature dus niet. Extra sulfiet in wijn heeft echter wel veel nadelen. Het gaat ten koste van de echte, natuurlijke smaak van een wijn en het wordt vaak gebruikt om foutjes en onzuiverheden te maskeren.

Zuiverder, dus lekkerder

Een wijnmaker die geen sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot: hij of zij kan zich geen fouten veroorloven. Het hele proces moet vlekkeloos verlopen. De druiven moeten rijp, kerngezond en puntgaaf zijn en in de wijnkelder moet alles, van de grootste tank tot het kleinste ventiel, smetteloos schoon zijn. Precies zo wordt deze wijn van Neleman gemaakt. Hij wordt maximaal 1 jaar in grote tanks bewaard, waarin de wijn vrijwel niet met zuurstof in contact komt. Bovendien wordt de wijn steeds in kleine hoeveelheden gebotteld, zodat de inhoud van de flessen altijd vers is.

Drink ’m vers

Daardoor heb jij nu een sulfietvrije wijn in handen die opvallend lekker en zuiver is. En als je er rekening mee houdt dat deze wijn een natuurproduct is, gemaakt om vers gedronken te worden, dan geniet je er optimaal van.

Biologische wijn is beter voor jou en voor de planeet. Wij zijn blij wanneer je biologische wijn koopt. Maar wil je meer bijdragen aan de gezonde toekomst van mens, dier en planeet? Sluit je dan aan bij de allerleukste en grootste wijncommunity van Europa in investeer net als bijna 5.000 anderen in aandelen Neleman.