Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur

Terug naar klantenservice

veelgestelde vragen

Om het je makkelijk te maken hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen, of wil je liever persoonlijk contact? Wij zitten voor je klaar.

Kurk

Waar kan ik mijn kurken inleveren?

De bast van zo'n prachtige boom gooi je natuurlijk niet zomaar bij het restafval. Wij snappen 'm. Daarom hebben wij een kurkretour programma, hiermee behouden we een waardevolle grondstof voor een volgend leven. Kurk blijft namelijk een fantastisch basisproduct voor heel veel verschillende toepassingen.

Je kunt je kurken natuurlijk altijd inleveren in onze Brandstores in Zutphen (Groenmarkt 10) of in Utrecht (Burgemeester Reigerstraat 24A). Woon je niet in de buurt, kijk dan op www.kurkretour.nl voor een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over kurk? Lees dan hier verder.

1
Mijn wijn heeft kurk, wat nu?

Kurk is een natuurlijk product, net als wijn. Hoewel onze kurkleveranciers de grootst mogelijke zuiverheid trachten te creëren rondom hun producten en er steeds nieuwe technieken zijn om de TCA bacterie (die de muffe kurk geur veroorzaakt) onschadelijk te maken, kan het och voorkomen dat een fles 'kurk' heeft. Denk je een fles met kurk te hebben? Neem contact met ons op, we vergoeden je zonder problemen.

1
Wat is kurk?

Wijn kan bederven door het bijzondere stofje TCA (2,4,6-trichlooranisol). Met als gevolg dat de wijn meurt naar natte hond, beschimmelde kerkboeken, muffe sokken en ook nog eens brand in de keel. Kurk, noemt men dat. Geheel onterecht overigens. Want hoewel kurk altijd wordt aangewezen als de boosdoener, blijkt het toch uit een heel andere hoek te komen. TCA wordt gevormd door een samenspel tussen bacteriën of schimmels en chloorfenolen. Dat kan afkomstig zijn van de chloorverbindingen die traditioneel gebruikt werden als ontsmettingsmiddelen bij de productie van flessenkurken.

Maar let wel, ook op andere plekken in de wijnmakerij. Dus ook flesjes met een schroefdop of kunststof kurk konden besmet raken met TCA, omdat er ergens in het proces door het gebruik van chloor de chloorfenolen vrij spel kregen. Toen men hier achter was is sinds 1996 chloor verboden binnen de wijnmakerij. Maar kurk blijft de boosdoener. Wij zijn dol op kurk. Maar wel op zuivere kurk. Daarom doen wij er met onze kurkleveranciers alles aan om de kans op 'kurk' zo klein mogelijk te houden door middel van hoogwaardige technieken. 

1