Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur

Terug naar klantenservice

veelgestelde vragen

Om het je makkelijk te maken hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen, of wil je liever persoonlijk contact? Wij zitten voor je klaar.

Kurk

Wat is een NDtech kurk?

Wij voorzien elke fles van de moderne NDtech kurk. Waarbij elke kurk wordt getest op de gevreesde TCA. Door gebruik te maken van moderne technologie kunnen wij bij Neleman zelfs de garantie afgeven dat een fles nooit ‘kurk’ zal hebben.

Meer weten? Check dit!

1
Wat is kurk?

Wijn kan bederven door het bijzondere stofje TCA (2,4,6-trichlooranisol). Met als gevolg dat de wijn meurt naar natte hond, beschimmelde kerkboeken, muffe sokken en ook nog eens brand in de keel. Kurk, noemt men dat. Geheel onterecht overigens. Want hoewel kurk altijd wordt aangewezen als de boosdoener, blijkt het toch uit een heel andere hoek te komen. TCA wordt gevormd door een samenspel tussen bacteriën of schimmels en chloorfenolen. Dat kan afkomstig zijn van de chloorverbindingen die traditioneel gebruikt werden als ontsmettingsmiddelen bij de productie van flessenkurken.

Maar let wel, ook op andere plekken in de wijnmakerij. Dus ook flesjes met een schroefdop of kunststof kurk konden besmet raken met TCA, omdat er ergens in het proces door het gebruik van chloor de chloorfenolen vrij spel kregen. Toen men hier achter was is sinds 1996 chloor verboden binnen de wijnmakerij. Maar kurk blijft de boosdoener. Wij zijn dol op kurk. Om uit te sluiten dat er een besmette kurk in de fles gaat hebben wij daarom de hoogwaardige NDtech kurk. Elke kurk wordt getest op de gevreesde TCA, zo kunnen wij dus de garantie geven dat onze wijn nooit kurk zal hebben door de kurk.

1
Mijn wijn heeft kurk, wat nu?

Al onze wijnen worden afgesloten met de NDTech kurk. Deze kurken worden van tevoren getest of ze de TCA bacterie hebben die kurk kan veroorzaken. Ook krijgen deze kurken een uniek nummer. Dus eigenlijk kunnen Neleman wijnen geen kurk meer hebben, hoera! Denk je toch een fles met kurk te hebben? Neem contact met ons op dan vergoeden we deze fles zonder problemen.

1
Waar kan ik mijn kurken inleveren?

De bast van zo'n prachtige boom gooi je natuurlijk niet zomaar bij het restafval. Wij snappen 'm. Daarom hebben wij een kurkretour programma, hiermee behouden we een waardevolle grondstof voor een volgend leven. Kurk blijft namelijk een fantastisch basisproduct voor heel veel verschillende toepassingen.

Je kunt je kurken natuurlijk altijd inleveren in onze Brandstores in Zutphen (Groenmarkt 10) of in Utrecht (Burgemeester Reigerstraat 24A). Woon je niet in de buurt, kijk dan op www.kurkretour.nl voor een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Wil je meer weten over kurk? Lees dan hier verder.

1
Kurkgarantie

Door gebruik te maken van moderne technologie kunnen wij bij Neleman zelfs de garantie geven dat een fles nooit ‘kurk’ zal hebben. Wij voorzien namelijk elke fles van de moderne NDtech kurk. Al deze kurken worden getest op de gevreesde TCA bacterie. En als ze door die strenge controle zijn, krijgen ze een uniek nummer. Een lot uit de loterij. Dus elke fles met kurk is bij Neleman kurkvrij.

1