Blog

Het geheim van paella

Paella en Valencia horen bij elkaar. Deze rijstschotel heeft zijn oorsprong in Valencia, het is een van de symbolen die de stad identificeren.Neleman chef wijnmaker Diego Fernandes Pons vertelt je in dit korte filmpje "Het geheim van paella”.

Neleman

Het koelkasteffect

Dat klimaat invloed heeft op de smaak van de wijn is bij de meeste mensen bekend: warme zomers en koude winters zijn ideaal voor het maken van biologische wijn.

De kou zorgt ervoor dat ziektes en schimmels geen kans krijgen. Het klimaat van Valencia is paradijselijk voor het maken van mooie wijn.

Valencia is de derde stad van Spanje, is oeroud en heeft Moorse invloeden. Tegelijkertijd is het er super hip en modern, wat weer veel jongeren aantrekt. In slechts 2,5 uur vliegen vanaf Eindhoven land je in Valencia en loop je in no time tussen de palmbomen en sinaasappelbomen. En je hebt er een geweldig strand door de ligging aan zee. De route naar onze wijngaarden is een autorit van ongeveer 1 uur en 20 minuten (gerekend vanuit Valencia stad).

We zijn nu landinwaarts in de provincie Valencia in het dorpje Casas del Rey (slechts 60 inwoners), waar we ongemerkt toch zo’n 900 meter boven zeeniveau zijn uitgekomen. De hoogte en de aanwezigheid van water in nabijgelegen meren laten hier in het extreemste geval een temperatuurverschil tussen dag en nacht van 25°C optreden. Als het warm is en de wind vanuit Afrika komt, kan het opwarmen tot wel 45°C. Warmte is op zich niet slecht voor de druif, want door voldoende afkoeling in de nacht krijgen de druiven geen stress en komen ze tot rust. Zo houdt de uiteindelijke wijn voldoende frisheid en de benodigde zuurtegraad om de wijn als fris te ervaren. Dit effect noemen ze ‘het koelkasteffect’ en is vaak nog extremer in koele klimaatgebieden zoals bijvoorbeeld Marlborough in Nieuw-Zeeland of de Casablanca Valley in Chili.

Alleen maar zon geeft wijnen die uitsluitend zondoorstoofd zijn. Kenmerkend aan onze wijnen is dat ze voldoende zon hebben gehad, maar de benodigde frisheid hebben behouden.

Neleman

Sulfietvrije wijn

Je hebt een heerlijke wijn van Neleman gekocht. Wijn van biologische druiven, op natuurlijke wijze gemaakt, zonder toegevoegd sulfiet: precies wat je zocht. Je trekt snel een fles open en drinkt een glas. Of twee. Wow! Je bent onder de indruk van de fruitige sappigheid van deze verrukkelijk lichtvoetige wijn. Kurk terug in de fles en morgen nog een glas. En daar gaat het mis. De volgende dag is die zuivere, frisse wijn opeens een stukje minder lekker. Hij ruikt anders en smaakt niet meer zo fruitig. Heeft die Neleman je belazerd? Nee. Je hebt een wijn in handen die anders is dan anders. Een kakelverse wijn, in feite, zonder overbodige chemische toevoegingen, die daardoor net even een andere behandeling nodig heeft dan je gewend bent.

Natuurwijn bewaren

Een wijn zonder toegevoegd sulfiet kun je vergelijken met verse natuurproducten. Fruit bijvoorbeeld. Heb je eenmaal in een appel gebeten, dan moet je hem helemaal opeten – wat natuurlijk bepaald geen straf is. Dat geldt ook voor deze wijn: de inhoud is heerlijk, maar kwetsbaar, en gaat achteruit door blootstelling aan lucht. Na opening moet je de fles daarom eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Als het niet anders kan, druk dan de kurk goed in de fles en bewaar hem in de koelkast. Ook een onaangebroken fles natuurwijn kun je niet onbeperkt laten staan. Drink de wijn zo snel mogelijk en bewaar hem ondertussen op een plek waar het niet te warm of te koud is: rond de 16 °C is ideaal. Voorkom sterke temperatuurschommelingen. Zet je flessen dus niet bij de kachel, naast het fornuis of bij het raam. Vaak is een slaapkamer de meest geschikte plek.

Sulfiet: liever niet

Hoe komt het dat je deze natuurlijk gemaakte wijn minder lang kunt bewaren? Aan de meeste wijnen wordt sulfiet toegevoegd voor de houdbaarheid: een conserveermiddel dat heel breed wordt toegepast. Niet alleen in wijn, maar bijvoorbeeld ook in gedroogd fruit en chips. Producten zonder toegevoegd sulfiet oxideren sneller en verliezen daardoor eerder aroma en smaak. Sulfiet komt overal in de natuur voor; zelfs je eigen lichaam bevat sulfiet. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Schadelijk is sulfiet van nature dus niet. Extra sulfiet in wijn heeft echter wel veel nadelen. Het gaat ten koste van de echte, natuurlijke smaak van een wijn en het wordt vaak gebruikt om foutjes en onzuiverheden te maskeren.

Zuiverder, dus lekkerder

Een wijnmaker die geen sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot: hij of zij kan zich geen fouten veroorloven. Het hele proces moet vlekkeloos verlopen. De druiven moeten rijp, kerngezond en puntgaaf zijn en in de wijnkelder moet alles, van de grootste tank tot het kleinste ventiel, smetteloos schoon zijn. Precies zo wordt deze wijn van Neleman gemaakt. Hij wordt maximaal 1 jaar in grote tanks bewaard, waarin de wijn vrijwel niet met zuurstof in contact komt. Bovendien wordt de wijn steeds in kleine hoeveelheden gebotteld, zodat de inhoud van de flessen altijd vers is.

Drink ’m vers

Daardoor heb jij nu een wijn in handen die opvallend lekker en zuiver is. En als je er rekening mee houdt dat deze wijn een natuurproduct is, gemaakt om vers gedronken te worden, dan geniet je er optimaal van.

Naar de Neleman Garnacha Sulfietvrij >

Neleman

Spaans eten met Spaanse Neleman wijnen

Elke keer als ik in Valencia kom word ik overweldigd door de geuren, kleuren en smaken in deze fantastische stad. Er valt ook zoveel te ruiken, zien en proeven! Een beetje Valenciasfeer kun je beleven als je ons filmpje bekijkt, een beetje Valenciasfeer gaan we ook beleven in Nederland, met een jonge begaafde chefkok uit…Valencia!

Smaak en Beleving 2015

Notabene bij mij om de hoek, op bioboerderij De Vijfsprong in Vorden (waar ik in een ver verleden nog kaas heb gemaakt), organiseert Nadja van CucinaCasa een bijzonder evenement waar liefde voor lekker, bijzonder en gezond eten centraal staat. Seizoens- en streekgebonden producten, zo van de bron. En daar hoort natuurlijk passende wijn bij!

Spaanse topchef

Toen Nadja mij dan ook vroeg om tijdens dit evenement een bijdrage te leveren met mijn Spaanse biologische wijnen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Helemaal toen ik las over Yelel Cañas, die gaat koken. Yelel Cañas werd geboren in Valencia in 1984 en volgens zijn ouders begon hij te koken vanaf zijn vijfde jaar. Alles over planten, dieren, eten en koken werd hem met de paplepel ingegoten op
de biologische boerderij van zijn ouders. Een beetje zoals ik zelf ook van mijn moeder leerde.

Restaurant

Yelel heeft jaren in het buitenland vertoefd om zich door lokale chefs en hun culinaire kennis te laten inspireren. Toen hij weer terug kwam in Valencia, startte hij met zijn vader een bijzonder project: ‘Kiaora’. Een top-restaurant dat gebruik maakt van producten die zijn geteeld op hun eigen boerderij. Dit zorgde voor een creatieve en persoonlijke keuken op basis van biologische, inheemse en wilde producten. Inmiddels is hij met zijn restaurant verhuisd naar Barcelona.

Derrick Neleman

Neleman Cava

Cava


Ik ben meer dan dol op bubbels en het waarom is niet moeilijk uit te leggen: een glaasje bubbels is voor mij een vorm van geluk, een moment van vreugde om samen met dierbaren te delen. En niet alleen tijdens bruiloften of feesten maar veel vaker, denk bijvoorbeeld eens aan het verwelkomen van je vrienden met een glas bubbels, succes verzekerd! Of een moeizame maandag ombuigen naar een positieve, of toasten met een glaasje onder onze eigen appelboom in de achtertuin, gewoon omdat het kan.

Cava wint het voor mij keer op keer van Prosecco en Champagne als het om smaak en prijs-kwaliteit gaat, zeker nu: voor Neleman Cava Brut betaal je nog geen 10,-. En zeg nou zelf: we willen toch allemaal een bruisend leven?

Derrick Neleman

Ga je mee naar Valencia?


Hoera, eindelijk kunnen we je meenemen naar het prachtige Valencia. Nou ja, voor één minuut dan, middels bijgaande video die we speciaal voor jou hebben gemaakt. Het liefst zouden we je persoonlijk meenemen, om te laten zien waarom we verliefd zijn geworden op deze stad en zijn mooie wijnregio. En naar onze wijngaarden met inheemse druivensoorten als Verdil en Bobal.

Wij raken er telkens weer (door) geïnspireerd. Neleman wijnen, Made with love.

Bekijk bovenstaande video (in slechts 60 seconden).

Derrick Neleman

Leven op zijn puurst: Valencia

Valencia"


Achter ons, boven de oude stad, gloeit de westelijke avondlucht na van de zonsondergang. Aan de andere kant trekt de Middellandse Zee zijn donkere nacht- hemd aan. Het ruisen van de golven is straks het enige dat ons laat weten dat daar de zee is, het zoute water dat de schelpen en gamba’s en vis in onze zwarte rijst heeft geleverd. Ja, Valencia is beroemd om de paella, maar dat is maar een van de rijstgerechten van de stad. Arrós negre, glanzend git door inktvisinkt en doordesemd van zilte smaak, is een andere, een spel van korrels in smeuïgheid met afwisselend zachter en taaier, weerbarstiger zeeleven.

Daar hoort wijn bij. Witte wijn van de oude druiven uit het achterland, macabeu, verdil, maar Valencianen grijpen net zo makkelijk naar rood. Nuffig doen over wijn-spijscombinaties zit er niet aan; je drinkt waar je zin in hebt, eet waar je zin in hebt. Zo ging dat honderd jaar geleden al bij restaurant Pepica – toen een strandtent -, zo ging het toen Ernest Hemingway hier at met zijn vrienden, in 1924, en zo gaat het nu.

De Ciutat Vella, Valencia’s oude stad betekent verdwalen, je zolen slijten in de smalle straatjes, bijkomen in de barokke koelte van de kathedraal, en tapas eten. Rechte stoelen, tegels aan de wand, drukte en een counter vol met ibericoham, met slahartjes met ansjovis, met klipviskroketjes. Of we gaan chic, bij Vuelve Carolina, met krokante gamba’s met een saus van gedroogde tomaat, en gesouffleerde aardappel gevuld met vloeibare eidooier. En altijd is daar weer de wijn, de fles die gedeeld wordt, rood, wit, links en rechts uitgeschonken, zodat er weer een nieuwe bij moet. We praten, we grijnzen, we vertellen verhalen. Valencia is oud, ouder dan de Romeinen, ouder dan de Iberiërs, en tegelijk bliksemend nieuw, snel. De uren hier glippen door je vingers maar je vergeet ze nooit. Valencia is leven op zijn Spaans, leven op zijn puurst.

Onno Kleyn, culinair en wijnschrijver

Winemakers poetry

neleman


Neleman Bobal 100%
 
The tranquil rumble of this train is leaving the city behind, quietly into the distance. Through the window, bushes where red berries ripe flood the wagons that oaks are shading. Closing my eyes I feel welcomed by the velvety atmosphere, rewarded in these warm sips.

Neleman Cabernet – Bobal
I remember that it took you a while to find the keys, immersed in the depth of your hand bag. We had en- joyed a bottle of red and its floral aromas were still full in the taste of the kiss that made us decide to let go and forget those keys for a while...

Neleman Macabeo 100%
I remember that first Saturday of April; your house smelled of honey, citrus and tropical fragrances. You were working late and would be home for dinner. I was sitting on a cushion, reading on the floor of the terrace facing south while smelling the jasmine aromas and experiencing the balanced mouthfilling taste.

Neleman Viognier – Verdil

You arrived just on time; your open smile was follo- wed by a quick hand that shuffeled my hair just before giving me a feather kiss that flooded me with a fresh green wind. We walked in a joyful silence to the old bar where white wine was cool and light and there,
a first glass followed by the second made our words fade.

Neleman Tempranillo – Monastrell
Thinking back I cannot remember where I went to and that makes me think I should have stayed because then, maybe, another glass of red wine, or two, would have helped us decide to go out for dinner together, enjoying, as dessert the vertigo of not knowing how you would prefer your morning coffee.

Diego Fernández Pons, winemaker