Hoe wijn in eikenhouten vaten kwam

Hoe wijn in eikenhouten vaten kwam Een geschiedenisles.

 

Egyptenaren en Romeinen

Wijn gerijpt op hout, hoe zijn we daar nou eigenlijk op gekomen? Dit blijkt terug te halen via geschiedenis, te beginnen bij de Egyptenaren en oude Romeinen. Dat die Romeinen al tweeduizend jaar geleden begonnen met wijn maken weten de meeste wijnliefhebbers wel. Wijn werd in die tijd vervoerd in grote amforen van klei. Met de uitbreiding van het Romeinse rijk werd wijn verder Europa in vervoerd. Wijn was veiliger om te drinken dan water (echt!) en de troepen kregen zo wat extra calorieën binnen.

Palmhout en eikenhout

Andere beschavingen, met name in Mesopotamië, gebruikten vaten van palmhout om wijn in te vervoeren maar daar zat een aantal nadelen aan. Palmhout is moeilijk te buigen en niet luchtdicht. Maar hoe noordelijker de Romeinen kwamen, hoe lastiger het werd de amforen te vervoeren. De palmhouten vaten zaten wel in hun gedachten maar vanwege het niet kunnen buigen van het hout begonnen ze daar toch niet aan. Totdat…ze de Galliërs ontmoetten. Zij vervoerden hun bier in…juist: houten vaten, meestal eikenhout.

Overvloedig

Eikenhout is vrij zacht en soepel, waterdicht en overvloedig aanwezig in continentaal Europa. Voor de Romeinen was het klip en klaar: wijn werd in het vervolg in eikenhouten vaten vervoerd. Dit resulteerde in tientallen miljoenen afgedankte amforen in minder dan tweehonderd jaar.

Extra geur en smaak

Toen ze er eenmaal mee begonnen waren, ontdekten de Romeinen (en andere beschavingen na hun) dat het eikenhout de wijn iets extra’s gaf. Meer zachtheid en soepelheid en soms zelfs een betere smaak. Omdat het eikenhout maar minimaal gebrand hoefde te worden voor gebruik (het ombuigen) kon wijn in vaten extra geuren ontwikkelen zoals kruidnagel, kaneel, piment of vanille en ook kwamen er extra smaakaroma’s bij zoals caramel, vanille of zelfs boter.

Kwaliteit

Kooplieden, wijnproducenten en legers ontdekten dat hoe langer de wijn in vaten zat, hoe meer kwaliteiten van het eikenhout op de wijn werden overgebracht. Zie daar het ontstaan van wijn met houtrijping.

 

Onze tip met houtrijping

Natasja van Dijk


Categorieën


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Schrijf een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen