Tips & tricks: uit welk glas drink jij je wijn? © Foto's: Peter Casell

Tips & tricks: uit welk glas drink jij je wijn?

 

Aan de hoeveelheid wijn in je glas kan men afleiden of je een ras-optimist bent of juist wat weemoediger bent ingesteld. Is je glas half vol, of juist half leeg? Het hangt er natuurlijk van af of je drinkt of schenkt. Technisch gezien is je glas altijd vol: voor een deel met wijn en de rest met lucht. Daarom heeft de vorm van een wijnglas invloed op de smaak en op de geur. Niet voor niets drink je een rode wijn uit een groot glas en een Cava uit een flûte.

Het glas beïnvloedt de smaak

Het verschil tussen rode en witte wijnglazen is bij de meeste mensen wel bekend. Glazen voor witte wijn zijn vaak iets kleiner dan glazen voor rode wijn. Een smal glas zorgt ervoor dat de witte wijn iets langer koel blijft, zo komt de fruitigheid iets meer tot zijn recht. Bij rode wijn hebben de complexe aroma’s vaak meer lucht nodig om even wakker geschud te worden, dus een iets groter glas. Dat dit geen gebakken lucht is hebben Japanse onderzoekers uitgewezen. Ze wisten aan te tonen dat alcohol zich concentreert rondom de rand van het glas. In het midden blijft daardoor minder alcohol over. Serveer je de wijn in een recht glas, dan gebeurt dit niet.

Ook voor het puntje van je tong

Dat bolletje in je hand heeft een heel specifieke vorm voor de juiste smaakbeleving. Een goed glas bepaalt namelijk hoe diep je de neus in het glas kunt steken en uiteindelijk zelfs hoe de wijn in de mond komt om de juiste smaakgebieden te raken. In onze mond hebben we verschillende gebieden die gevoelig zijn voor specifieke smaken. Zo proef je zoet op het puntje van je tong en zuur achter in je mond. Om wijn goed te proeven moet deze langs die plekjes op je tong komen. Een glas met een grote doorsnede brengt de wijn halverwege je mond, waar je zuur proeft. Een kelk van kleine doorsnede zorgt er juist voor dat het op het puntje van je tong terecht komt. Dan proef je eerst zoet en daarna pas het zuur.

Schoon glas

Dit klinkt allemaal misschien heel snobistisch, maar probeer het gewoon zelf. Schenk je favoriete Neleman wijn in een limonadeglas en daarnaast in een wijnglas, en ervaar het verschil. Leuk toch? En mocht je wat willen zeggen over hoe mooi de wijn in het glas blijft hangen, ga vooral je gang. Maar weet ook dat dit niks zegt over de kwaliteit van de wijn (zoals sommigen beweren). Het zegt vooral iets over hoe schoon het glas is. Dus: wals vrolijk in de rondte en complimenteer je gezelschap, zo je wilt: ‘Mooi glas! Schenk nog maar een keer vol.’

 

Naar jouw favoriete wijn

Siebe Meijer

Categorieën


Reacties

luc bool

Leuk verhaal maar ik mis een essentieel ding, de vorm van het wijnglas! Onthou tulp en je weet genoeg. Bovenkant altijd kleiner dan midden ! Dank voor de link naar het Japanse artikel, dat ook mijn temperatuur oordeel bevestigt ; te warm en je proeft nada, niente..

Geschreven in 25 maart 2018 22:20:24 CEST

Schrijf een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen