Aandacht voor vergeten druiven

Aandacht voor vergeten druiven Bemin het onbekende: verdil en bobal

 

Onbekend maakt onbemind. Vandaar dat er wordt gevochten om aandacht. Je kunt het zien als ‘the struggle of life’. Door Darwin wordt dit gezien als de drijvende kracht achter het verdwijnen en veranderen van soorten. Sterke genen krijgen aandacht, verlies je de strijd om aandacht dan raak je in vergetelheid. Dit werkt zelfs zo met groente en fruit. Gelukkig werd dit met groente net op tijd ingezien. Heel even werden ze vergeten om vervolgens ongekend beroemd te raken als ‘vergeten groenten’.

Veredeling van gewassen

Natuurlijk werden die groenten niet zomaar vergeten. Ze verdwenen omdat ze bijvoorbeeld moeilijk houdbaar waren of slecht vervoerd konden worden. Volgens de FAO (voedsel- en landbouworganisatie van de VN) worden wereldwijd nog maar 150 gewassen op grote schaal geteeld, en zorgen die samen voor 75 procent van de wereldvoedselvoorziening. Binnen die gewassen gaan ook de diversiteit aan rassen ten onder. In 80 jaar tijd is 93% van de rassenrijkdom verloren gegaan.

Eenheidsworst

Ook in de wijnbouw dreigt er steeds minder diversiteit aan rassen. Populaire druiven komen in de plaats voor lokale rassen die aan het grote publiek maar moeilijk onder de aandacht kunnen worden gebracht. De wijnliefhebber grijpt op een terras immers snel naar bekende en dus beminde druivensoorten. Doe maar een Chardonnay of Sauvignon. Eenheidsworst. Dit zorgt niet alleen voor een verschraling in het aanbod van smaken, het is een grote bedreiging voor de biodiversiteit en vormt daarmee een risico in de landbouw op ziektes.

De verwoestende druifluis

Bijna alle Europese wijngaarden waren halverwege de 19e eeuw uitgeroeid door een klein insect, de druifluis. Dit insectje was ongemerkt met Amerikaanse wijnstokken in Frankrijk ingevoerd. Jarenlang was men wanhopig op zoek naar een middel om de druifluis te bestrijden. Zelfs herplanten had geen effect. In 20 jaar tijd was 2,5 miljoen hectare wijngaarden verwoest. Tot men erachter kwam dat Amerikaanse wijnstokken resistent waren tegen dit druivenmonster. Dus werden Europese druivenrassen geënt op Amerikaanse wortels. Nog steeds zorgt de druifluis voor problemen: in 2000 was in Californië zo’n 10.000 hectare wijngaard aangetast door een variant van druifluis.

Bemin het onbekende

Om bestand te zijn tegen verschillende ziektes is een grote genenpoel belangrijk. Zo kunnen druivenrassen blijven bestaan onder zeer uiteenlopende omstandigheden. Bovendien houdt het de wijnwereld divers en boeiend. Ga dus op avontuur in het bijzondere wijnlandschap van Valenica, met de lokale helden bobal en verdil - van die laatste is wereldwijd nog maar 50 hectare aangeplant. Door Neleman wijnen te drinken met die bijzondere lokale druiven geef jij de wijnwereld kleur. De druiven zijn voor hun voortbestaan van jouw aandacht afhankelijk. Bemin het onbekende.

Neleman Viognier-Verdil Organic 2017

Just Fucking Good Wine Organic wit 2017

Neleman Vermut Organic

Neleman Cabernet-Bobal Organic 2016

Neleman Bobal Organic 2016

 

Bestel je wijn

Bastiaan Wevers


Categorieën


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Schrijf een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen