Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Klantenservice
Neem contact op

Telefoon: 0575 757 097
WhatsApp: 06 2434 1590
E-mail: hallo@neleman.org

Blog

Op onze blog vind je achtergronden, columns en andere leuke wijnweetjes geschreven door het Neleman team en gastredacteuren. Op zoek naar wijn & spijs recepten? Die vind je hier!

Het jeukt van binnen, mijn vingers tintelen, mijn oorlellen, mijn wenkbrauwen, ik kan nauwelijks stil blijven zitten. De oogst komt eraan!
Derrick Neleman, uitgeroepen tot Meest Inspirerende Ondernemer van 2020, was te gast bij hun online talkshow De Ondernemerstafel met Humberto Tan.
Met een goed glas wijn met bijpassende muziek is het hier en nu dichterbij dan ooit. Met het oog op de gouden combinatie van jazz en wijn, stelde wereldberoemde saxofoniste Candy Dulfer de playlist voor onze brandstores samen. Luister nu zelf en verdwijn in het moment.
Wijn, hoe maak je die? Nou, simpel. Druiven telen, plukken, in een ton mikken en stampen. Met je blote voeten natuurlijk, accordeonmuziekje erbij, en dan zo gistend verder. Bottelen, klaar! De werkelijkheid is een stuk aardser.
Derrick vertelt Het Parool over ons statement tegen wijnsnobisme, snoepende druiven en de bijna uitgestorven verdil druif.
Reizen naar Spanje en op bezoek gaan bij ons wijnhuis is even niet aan de orde. Gelukkig kunnen we je wel een heel leuk digitaal bezoek aanbieden, onder begeleiding van de twee enthousiaste dames van The Orange Guide. Bekijk aflevering 1
Onze wijngaarden hebben het zwaar te verduren dit jaar. Eerst was er corona: meer herten in onze wijngaarden.
Neleman komt naar je toe deze zomer! En wel met een unieke radiospot op NPO radio 1 en 2. Om jou thuis lekker te laten genieten van mediterrane sferen met Neleman wijn.
Wijnchrijver Onno Kleyn beoordeelt alweer een Neleman wijn met een hoog cijfer; Nucli Tint krijgt een 9 in VK Magazine van 27 juni 2020.
Collega Federico inspecteert de wijngaard. Wat blijkt? De herten hebben dit keer wel heel erg lekker gegeten! Lees hier waarom onze oogst dit jaar wat minder zal zijn, maar niet minder lekker!
Nee, nu weet ik beter. Dat Valencia een fantastische stad is, met een dito achterland. Een bruisend hart, schorre, zongeblakerde heuvels erachter, een delta met bevloeide akkers en rijstvelden opzij en dan een reep witte stranden.
Als er iets in de fik staat, ga je eerst blussen en daarna pas nadenken over hoe je een volgende brand kunt voorkomen. Het is dus niet zo vreemd dat we nu, tijdens de coronapandemie, allereerst willen voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en sterven. Een tweede belangrijke zorg is de economie.
We krijgen veel vragen binnen van wijnliefhebbers die graag met ons meedenken over duurzaamheid. Daar zijn we heel blij mee want meer bewuste mensen zorgt voor meer bewuste keuzes en daarmee maken we samen al wijn-drinkend de wereld een beetje mooier! Daar waar het kan proberen we bij Neleman altijd de meest duurzame keuze te maken.
Wij willen in en om onze wijngaarden juist zoveel mogelijk bijen rond zien zoemen. Daarom planten we bijvoorbeeld bloeiende kruiden tussen de wijnstokken en staan er bij ons wilde planten om de wijngaarden heen. En uiteraard gebruiken we geen enkel giftig bestrijdingsmiddel. Zo helpen we de bij en blijft het ecosysteem in balans.
Nog net voor de coronacrisis echt uitbrak was ik een week in Valencia, Spanje of beter gezegd: in Casas del Rey waar ons wijnhuis en onze wijngaarden zijn. Alex Ruitenbeek, journalist bij het Het Financieele Dagblad, is drie dagen met mij mee geweest voor een portret dat in het FD Persoonlijk Magazine staat.
Op 6 maart 2020 is Derrick Neleman - oprichter en eigenaar van Bodegas Neleman met twee brandstores in Nederland en een eigen wijnhuis met wijngaarden in Valencia - door platform De Ondernemer uitroepen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het jaar.
Voor een wijnliefhebber is het altijd fijn om in een wijngaard te staan. Al die rijen druivenstokken met hun mooie bladeren en sappige druiven, daar word je vrolijk van. Maar wat je niet ziet, is dat die planten en druiven vaak bespoten worden met allerlei schadelijke middelen. Want om een goede oogst te garanderen, wordt er wereldwijd heel wat landbouwgif gespoten in wijngaarden.
Je hoort het opeens overal: mensen die aan dry january doen. En wie het gemist heeft, doet gewoon dry february. Nou, wij houden wel van droog. In onze wijngaarden passen we dry farming toe.
Onze witte Just Fucking Good Wine. Kreeg met de vorige jaargang het hoogste cijfer ooit in de krant gegeven aan een wijn: een 10-. Laat nou de nieuwe jaargang nóg beter zijn! Vinden niet alleen wij maar ook Harold Hamersma die hem een mooie beoordeling geeft!
Eten in een botanische tuin midden in het centrum van Amsterdam? Dat kan bij De Hortus! Je drinkt hier ook nog eens onze heerlijke wijnen. We spraken Anete Horelika, zij vertelt over de samenwerking met Neleman.
Hoe ouder hoe gekker? Wijnstokken niet! Ze kunnen heel oud worden, tot ver boven de honderd jaar. En ze worden alleen maar wijzer.
Wat is het mooi, zo’n veld vol wijnstokken beladen met druiventrossen. Je ziet de flessen wijn al voor je! Maar eerst moet er in dat mooie veld hard worden gewerkt. Zowel door de planten als door onze wijnmaker Diego en zijn team.
De weg is goed maar smal en slingert je door het heuvelachtige landschap, elke keer weer als ik deze route rij ben ik verrast door de schoonheid van het landschap: ruig en desolaat maar ook vriendelijk en puur. Ik neem je mee naar onze wijngaarden in Casas Del Rey.
Als je iemand moet gaan uitleggen waarom je wijn goed is, dan is je wijn slecht.
Houten vaten, roestvrij-stalen tanks, dat kennen de meeste mensen wel uit een wijnkelder. Ook betonnen tanks worden gebruikt om wijn in te maken.
Maar een betonnen ei?
Voor de designs van onze wijnetiketten werken wij graag samen met jonge designers van over de hele wereld. In dit blog vertelt Eduardo Ramón Trejo uit Mexico over zijn design voor Neleman. Hij creëerde het design voor onze Single Vineyard collectie én voor onze jubileumwijn de Tardana.
Bij Neleman zijn we gek op wijn. En op kurk. Want dat vinden we de mooiste en beste afsluiting voor onze flessen wijn. En kurk kan nog veel meer.
Valencia, prachtige stad die traditie en modern mooi combineert, net als wij! Derrick was er de afgelopen twee weken en hij deelt een uniek stukje over deze bijzondere stad.
Wijngaarden die deel zijn van de natuur, daar worden we blij van. Lees hier hoe wij dat in Valencia doen. (Spoileralert: vleermuizen!)
Het komt in de beste wijngaarden voor: schimmels op de druiven. Wat doe je ertegen? Wijnmaker Diego legt het uit.
In Hoorn vind je restaurant Olijf, waar je van de Griekse keuken kunt genieten. Wij spraken Mirjam, zij vertelt waarom Neleman en Olijf goed bij elkaar passen. 
Wijnmaker Diego vertelt waarom onze hogergelegen wijngaarden minder last hebben gehad van de extreme regenval.
We zijn er extra blij mee omdat het de bijna uitgestorven verdil druif in het zonnetje zet, voor 70% aanwezig in deze wijn. Samen al drinkend de (wijn)wereld een beetje mooier maken, vier je mee?!
Goede wijn is een natuurproduct. Een product dat leeft en verandert. Wil je lekkere wijn blijven drinken, dan moet je dus goed voor de natuur zorgen. Niet alleen nemen, maar ook teruggeven.
Voor een extra mooie, lekkere wijn mag je de regels best een beetje oprekken. Neem onze Crianza en Reserva. Dat zijn twee kwaliteitscategorieën waarvoor de regels vastliggen in de Spaanse wet. Een rode Crianza moet in totaal minimaal 24 maanden rijpen, waarvan 6 op vat en 18 op fles. En voor een rode Reserva is dat in totaal 36 maanden rijping, waarvan 12 op vat en 24 op fles.
Als wijnliefhebber heb je vast al de nodige kennis over wijn. Toch hebben wij een wijnterm waar je wellicht nooit eerder van hebt gehoord: wijnhack. Wat we daarmee bedoelen? Handige tips die het leven van een wijndrinker vergemakkelijken zodat je nog makkelijker en verantwoorder van je wijn kunt genieten.
Onze City Winery is gevestigd in Zutphen, een oude Hanzestad aan de IJssel. Mocht je van plan zijn om een bezoek aan onze winkel te brengen, dan kan je dit dus mooi combineren met een dagje sightseeing in het historische centrum van Zutphen.
Steeds meer mensen willen met eten en drinken rekening houden met dierenwelzijn. Wat maakt een wijn wel of niet vegan friendly?
Zoals wij horecagelegenheden zoeken die we bij ons merk vinden passen, zo gebeurt dat andersom ook. Zo ontstaat er een match. Net als met restaurant Spirit dat 100% biologische en vegetarische gerechten serveert. Wij spraken Robert, hij vertelt meer over waarom Neleman en Spirit goed bij elkaar passen.
Mensen weten vaak niet wat er allemaal in wijn wordt verwerkt en vragen hier weinig naar. Die cirkel doorbreken wij graag, door simpelweg met jullie te delen wat er in Neleman wijnen zit. Want hoe oorspronkelijker en mooier de natuur, hoe oorspronkelijker en mooier de wijn.
Druivenplanten voelen zich vaak het meest thuis op de plek waar ze van oudsher groeien. Ze zijn daar helemaal op ingesteld. In hete, droge gebieden hebben ze bijvoorbeeld vaak kleine druiven met dikke schillen. Daarom maken wij liever wijnen van druiven die van oorsprong thuishoren in het warme Spaanse klimaat.
Onze wijngaarden, we noemen ze vaak maar hoe gaat het er nou écht aan toe bij onze Spaanse collega's? Janna Neleman - ja, dochter van - is een maand op bezoek in Valencia en geeft ons een uniek kijkje in de keuken.
Rode wijn. Makkelijk om te drinken, maar nog makkelijker om mee te knoeien. Oeps paniek, want hoe krijg je die wijnvlek nou uit je kleding? Naast wijnadvies geven we je ook graag advies over hoe je rode wijnvlekken kunt verwijderen.
Neleman headquarters ligt in Zutphen net op de grens van de Achterhoek, 20 minuten verder de Achterhoek in vind je Hengelo waar eetcafé Jansen & Jansen gevestigd is. Hier geniet je in de zomer van één van onze wijnen op het deels overdekte terras. Wij spreken medewerkster Anniek. Zij vertelt over Jansen & Jansen en over de samenwerking met ons.
Garnacha, een druif met een geschiedenis. Italianen en Spanjaarden hebben jarenlang geruzied over de afkomst van deze druif, maar genetici hebben geconcludeerd dat de garnacha toch echt Spaanse roots heeft. Olé!
Wij van Neleman snappen maar al te goed dat een glas wijn op zijn tijd een echt genietmoment kan zijn. In de discussies over of een glas wijn per dag gezond is mengen wij ons niet, maar wist je dat wijnen juist goed tot hun recht komen als je er alle aandacht voor hebt? Dat is pas écht genieten!
Er wordt gewaarschuwd voor het uitsterven van 1 miljoen plant- en diersoorten. Het is nu, meer dan ooit, belangrijk om onze aarde en ecosystemen te beschermen. Dat er werk aan de winkel is weten we natuurlijk al lang, wij van Neleman proberen daarom ons steentje bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit.
Het hoofdkantoor van Neleman en de Neleman City Winery bevinden zich in Zutphen, maar wist je dat je Neleman ook op andere plekken in het land kunt proeven? Zo werken wij samen met Het Lokaal in Amersfoort. Bij Het Lokaal kun je onder het genot van een diner, dat grotendeels is samengesteld uit lokale producten, één van onze wijnen proberen.
Yes! Onno Kleyn heeft onze biologische Viognier Verdil in Volkskrant Magazine van 4 mei jl. een 9 gegeven voor prijs/kwaliteit! Een rapportcijfer waarmee we thuis kunnen komen in Valencia!
Dit weekend wordt de Nationale Bijentelling gehouden en dat is een mooi moment om eens stil te staan bij deze insecten. Ook voor de productie van onze wijnen is de bij, net als vele andere insecten, heel waardevol. Misschien heb je de eerste bijen al in je eigen tuin gespot, in onze wijngaarden in Spanje komen collega's deze insecten ook geregeld tegen.
Bijna onontkoombaar rondom de paasdagen zijn artikelen over dé perfecte paaswijn. Daar wordt ontzettend veel over geschreven, maar wat is nou precies die perfecte paaswijn? Wij van Neleman geloven dat die helemaal niet bestaat. Ons advies is om tijdens de paasdagen vooral gewoon een wijn te drinken die je zelf heel erg lekker vindt.
Zutphen is een mooie historische Hanzestad aan de IJssel. Behalve de Neleman City Winery én Neleman Head Quarters vind je hier ook gastropub Uffie's waar je kunt genieten van heerlijk eten en een mooie selectie van Neleman wijnen. We spraken Sabrine Wezendonk van Uffie’s. Zij vertelt over haar gastro-pub en de samenwerking met Neleman.
Dat al onze wijnen vegan gecertificeerd zijn vertellen we maar al te graag en kun je zien aan het logo met de zonnebloem. Maar wat houdt vegan nou eigenlijk in en wat is het verschil tussen vegan en vegetarisch?
In hartje Haarlem vind je DeDAKKAS, een restaurant dat zich bovenop het dak van een hoge parkeergarage bevindt. Benieuwd naar deze bijzondere plek? Jeroen Spek, één van de eigenaren van DeDAKKAS, vertelt over het restaurant en de samenwerking met Neleman.
De druiven die we gebruiken voor de Chardonnay Muscat, Viognier Verdil, Garnacha Marselan en Tempranillo Monastrell worden ‘s nachts en bij voorkeur met volle maan geplukt. We horen je al denken, waarom dan? Onze wijnmaker Diego legt het je uit.
Dat wij van Neleman graag dingen anders doen is natuurlijk al bekend. Voor het design van het etiket van onze fietswijnen, zoals wij ze graag noemen, deden we niet minder en zijn we letterlijk over grenzen gegaan. We vroegen designer Sam Allan uit Nieuw-Zeeland het etiket te ontwerpen.
Ik kan mij niets romantischer voorstellen dan het leven op de wijngaard tijdens de oogst. Bij de gedachte aan onze wijngaarden in Valencia stroomt mijn hart over van verlangen om er meer van te weten.
Tempranillo is de koning onder de Spaanse druiven, wij werken dan ook graag met deze druif. In 'Over de druif' nemen we je mee naar het verhaal achter één van de meest geplante druiven ter wereld.
De eerste resultaten
Hoe komt dat eigenlijk?
Valencia is leven op zijn Spaans, leven op zijn puurst. Nuffig doen over wijn-spijscombinaties zit er niet bij Valencianen. Column van Onno Kleyn
Dit jaar hebben we onze eerste landelijke radiocommercial gelanceerd op Radio 1 en 2. Een commercial om nog meer mensen kennis te laten maken met onze wijnen en zo samen met jou al wijndrinkend de wereld een beetje mooier te maken. Beluister de commercial hier!
Wanneer je je hart hebt geschonken is er geen plek meer voor een ander. Gelukkig kun je met wijn telkens weer opnieuw verliefd worden.
Insecten die gaatjes boren in de druivenschil betekent schade aan 
de oogst. Wij hebben nu wel een hele bijzonder natuurlijk bestrijdingsmiddel met als resultaat: vampierwijn!
Van oogst en botteling in Valencia tot transport naar Nederland en bezorging op de fiets bij jou thuis! Kijk, zo werken wij.
De bobal druif is lang anoniem gebleven. Wij maken er een wijn van vol belofte...
Durf jij deze video te bekijken? Daar zit je dan, met zweet tussen de billetjes, op audiëntie bij de Big Boss. Een temperamentvol man, dat zeker. Nu maar hopen dat hij jou niet tot spijs maakt.
Dat klimaat invloed heeft op de smaak van wijn is bij de meeste mensen wel bekend. Neleman legt uit waarom warme zomers en koele nachten ideaal zijn voor het maken van biologische wijn.
In elke vriendengroep is er die vriendin waarvan je hoopt dat zij er op het feestje bij zal zijn. Met die vriendin erbij is het vrijwel zeker een geslaagd feestje. Zo’n vriendin is rosé.
Dit voorjaar lanceerden wij met veel trots ons kurkretourprogramma. Na veel aandacht in de landelijke pers én het enthousiasme van onze klanten hebben wij in onze winkel in Zutphen al 45.000 kurken ingezameld! Derrick viert het met een frisse duik... op eigen wijze!
Dat gezond ook lekker kan zijn laten we je graag zien. Onze chef wijnmaker Diego heeft er zo zijn ideeën over, die hij in deze video uit de doeken doet.
Zelfs bij wijnliefhebbers kom je deze irritante personen tegen. Ze ontnemen je het plezier om te genieten.
De buurvrouw geeft de plantjes water, de kat heeft een oppas. Maar wie let er op jouw kostbare wijncollectie wanneer je even op vakantie bent?
Welke wijn combineert eigenlijk het beste bij de Hollandse Nieuwe?
Nederlanders zullen niet zomaar een mousserende wijn open knallen. Een bubbel hoort enkel bij een speciale gelegenheid. Jawel, maar daar zijn er veel van!
Je hebt het vast weleens gezien, of zelf geprobeerd: wijn walsen in je glas. Ziet er heel professioneel uit, dat is iets voor wijnkenners, niet voor mij denk je dan.
Door bomen te planten kunnen we een slimme bijdrage doen aan de circulaire stromen. Bomen zetten namelijk CO2 om in zuurstof.
Onze vermut wordt gedistilleerd uit een mix van verschillende kruiden en specerijen. De samenstelling is volstrekt geheim natuurlijk.
Info over waarom Spanje een ideaal land is voor het maken van biologische wijn. Een droomland zelfs.
Kurk hoort al honderden jaren bij wijn. Nieuw: draaikurk voor de wijnfles, duurzaam, handig, mooi én: geen kurkentrekker meer nodig!
Goede biologische wijn wordt in de wijngaard gemaakt, zonder chemische toevoegingen.
Sulfietvrije wijn kun je vergelijken met verse natuurproducten. Fruit bijvoorbeeld. Heb je eenmaal in een appel gebeten, dan moet je hem helemaal opeten – wat natuurlijk bepaald geen straf is.
Wijn gerijpt op hout, hoe zijn we daar nou eigenlijk op gekomen? Dit blijkt terug te halen via geschiedenis, te beginnen bij de Egyptenaren en oude Romeinen
In deze korte [video] neemt Neleman je mee naar het fantastische Valencia, de stad waar hij verliefd op werd. Het klimaat is er perfect om bio wijn te maken.
Alle ogen zijn op je gericht. Want van jou, als Bon Vivant, wordt verwacht iets groots en meeslepends te zeggen over de wijn aan tafel.
Aroma’s zijn moleculen die zo licht zijn dat ze altijd willen vliegen…daarom kunnen wij ze ruiken, omdat ze uit de vloeistof of waar ze ook in zitten vliegen naar onze neus.
Het gebruik van verkleinwoorden kent voor- en tegenstanders, helemaal als het gaat om wijn. Voor ons aanleiding om eens uit te zoeken welk sentiment overheerst bij de wijnliefhebbers.
Morris staat beestachtig goed te koken, terwijl Bella de voorkant bestiert. Vegan. Een videoportret van twee gepassioneerde Neleman ambassadeurs.
In de kelder van Bodegas Neleman is het magisch om tussen de vaten te lopen.
Met gezonde grond, rijk aan mineralen, krijg je de mooiste druiven.
Is je glas half vol, of juist half leeg? Technisch gezien is je glas altijd vol: voor een deel met wijn en de rest met lucht. Daarom heeft de vorm van een wijnglas invloed op de smaak en op de geur.
Na jarenlang nieuws te hebben gedeeld, maakt ze het nu zelf. Ze reist over de wereld op zoek naar indringende verhalen. In een ijslandschap in het uiterste Noorden met een reportage over klimaatverandering, of in Tanzania met een verhaal over albino’s die leven in de schaduw. Ze maakt foto’s die raken.
Bart is bekend geworden met heel korte kookfilmpjes over het bereiden van vis, op de meest bizarre locaties. Op het drooggevallen wad bijvoorbeeld, en iets exotischer op een strand in de Malediven.
‘Mensen willen graag geloven dat creativiteit iets magisch is. Ik geloof daar niet in. Creativiteit is een proces van inspanning.'
Wat hebben Bart van Olphen, Sacha de Boer en Derrick Neleman gemeen? Ze houden van wijn. Inkoppertje. Er is een diepere laag aan hun ontmoeting aan de IJssel. Hun drijfveer. Want alle drie zijn het verhalenvertellers. En met die verhalen willen ze de wereld iets mooier kleuren.
Zoevend door de straten van Zutphen, met een grote glimlach op het gezicht, door weer en wind. Dat is Martijn. Hij zit al zo’n vier jaar in het zadel. Natgeregend, verbrand en bevroren.
Neleman wijnen komen voornamelijk uit Valencia, daar liggen ook de wijngaarden van Neleman.
Bij de opvoeding van wijn, of rijping, hebben we het over hout. Het gebruik van hout heeft namelijk invloed op de ontwikkeling van wijn.
Elke ochtend staat hij met de zon op, neemt snel een kop koffie en gaat dan de wijngaard in. Het is tijd om te oogsten.
Rode wijn koelen, hoor ik je denken? Jazeker rood gekoeld drinken is heel cool. In Franse bistro's en in Spanje hebben ze dit al langer ontdekt.
1 van 2