Neleman bestaat 10 jaar. Vier mee en drink bio, nu met veel korting!
Naar de startpagina Naar de startpagina
NL image/svg+xml

Wijn of wijntje?

In dit jaargetijde, wanneer het buiten vriest dat het kraakt, is er grote behoefte aan Hollandse kneuterigheid. ’s Avonds lekker wegkruipen in een knus holletje. Huisje boompje beestje. Vuurtje maken en op de bank tot in de kleine uurtjes een filmpje kijken, met natuurlijk een wijntje erbij. Gezellig.

Als het echt gezellig moet zijn dan zit -je er bij: verkleinwoordjes. Want het gebruik van verkleinwoordjes draagt bij aan de sfeer. Waar dit typisch Nederlandse gebruik vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De meest flauwe verklaring is dat Nederland nu eenmaal een klein land is. Nederlanders leven liever niet groots en meeslepend. Doe maar normaal, gekkie. In het vlakke polderlandschap steek je al snel met je kop boven het maaiveld uit. Dus heb je een keer een succesje dan geef je gewoon een feestje.

Maakt dit de Vlamingen charmant, de meeste Nederlanders vinden het maar irritant. Helemaal als het gaat om wijn. Want hoe kun je zo’n wonder van de natuur zo kleineren? Onlangs hadden we dan ook een akkefietje. (Niet te verwarren met een akkefiet, want dat bestaat helemaal niet.) We gooiden het er zomaar uit op Facebook: ‘Een wijntje kan altijd’. Dat daar door niet iedereen even enthousiast op werd gereageerd was voor ons een goede aanleiding om eens uit te zoeken welk sentiment overheerst bij de wijnliefhebbers.

Hubrecht Duijker
Natuurlijk klommen we direct in de pen om een reactie te vragen aan de vader van alle wijnschrijvers: Hubrecht Duijker. Niemand ter wereld heeft meer boeken geschreven over wijn dan hij. Daarom zal hij vast eerder voor deze stijlkeuze hebben gestaan. We waren dan ook zeer verheugd met zijn antwoord:

Dag Derrick.

Zonde van de energie om over zo’n futiliteitje moeilijk te doen.

Verkleinwoorden worden nu eenmaal vaak gebezigd voor alcoholhoudende dranken, vandaar ook pilsje en borreltje. Er heeft overigens een – aanvankelijk succesvolle – website bestaan die Lekker Wijntje heette.

Zelf zal ik de term niet gebruiken, da’s wat anders – behalve wellicht voor een echt ‘kleine’ wijn.

Groetje,

Hubrecht Duijker
vinpressionist
www.hubrechtduijker.com

De mening van onze klanten

We vroegen onze klanten op Facebook uiteraard ook om hun mening in een poll. De uitslag van onze Facebook poll bleek 66% stemmen voor het gebruik van wijntje te geven. Zo zegt Frank: "Als het gewoon een Fucking Good Wine is mag je van mij best spreken over een wijntje, niet alles zo opblazen met dure etiketten en opgeblazen taal...gewoon genieten van een heerlijk wijntje!" Helemaal in lijn met de reactie van Hubrecht Duijker horen we van Mies op Facebook: "Ik proef wijn en drink een wijntje. In de zon." En daar heeft Mies een heel goed punt. Het proces van wijn maken vraagt veel bloed, zweet en tranen. Met als resultaat een dijk van een wijn. Zit je gezellig met een vuurtje, je liefje en een wijntje, dan kun je soms een traantje laten – van blijdschap.