Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Over de druif: Tempranillo

Wijn is nogal bepalend geweest voor de geschiedenis, of was de geschiedenis juist bepalend voor wijn? Hoe je het ook wilt zien, wijn is altijd verbonden geweest met cultuur, religie, kunst én feestelijke diners met wereldleiders. Hoe ouder de traditie, hoe beter de wijn lijkt veelal de opvatting. Dus hebben we het over oude- en nieuwe wereld en overschreeuwen de gebieden binnen een land elkaar zelfs door claims te maken het meest oorspronkelijk te zijn.
Overdedruif_Tempranillo

Rioja = tempranillo 
Rioja is zo’n gebied in Spanje. Duizenden jaren geleden brachten de Phoeniciërs er de wijntraditie - dat is dus ver voor de komst van de Romeinen. Het zal zo’n 1100 jaar voor Christus zijn geweest dat de edele druif tempranillo voor het eerst zijn wortels in de aarde groef. Sinds die tijd typeert die druif de Spaanse rode wijn. Maar let wel, van Rioja tot La Mancha en van Penedės tot Navarra. 

Temprano 
Tempranillo is de koning onder de Spaanse druiven. Je zou bijna denken dat dit de reden moet zijn voor de naam van de druif: temperamentvol. Tempranillo komt echter van temprano: wat ‘vroeg’ betekent. Dit verwijst naar de eigenschap van de druif dat het snel rijp is en zo dus als een van de eerste druiven kan worden geoogst. Maar de druif was dus ook al vroeg te vinden in alle wijngaarden door het land. De dikke schil maakt dat het goed tegen wisselende temperaturen kan: van zinderende hitte, tot ijzige kou hoog in de bergen. Bovendien kan de druif bijzonder goed tegen oxidatie, wat hem dus uitermate geschikt maakt om lang te laten rijpen in eikenhouten vaten ver weggestopt in donkere kelders. Van de druif worden elegante diep gekleurde wijnen met lage zuurgraad en mooie tannine gemaakt. Maar omdat de wijnen niet al te aromatisch zijn wordt de tempranillo vaak gecombineerd met andere druiven, waardoor de tempranillo altijd al de ruggengraat is geweest van een Rioja. 

Wereldberoemd 
Hoewel tempranillo altijd met Spanje (en Rioja) wordt geassocieerd, staat de druif toch in de top vier van meest geplante druiven ter wereld. Ook in port is het bijvoorbeeld dé druif die er goede sier maakt, alleen dan heet hij Tinta Roriz. Zelfs in Spanje kom je de tempranillo tegen met veel andere namen. In Penedès is de tempranillo namelijk bekend onder de naam Tinto Fino. In Ribera del Duera is hij bekend als Tinta del Païs. In het midden van Spanje, in la Mancha, is de Tempranillo bekend als de Cencibel. En je komt zelfs nóg andere benamingen tegen in Spanje. 

Oud kunstje 
De tempranillo kent niet alleen verschillende namen, maar ook vele gezichten. Spanjaarden beheersten van oudsher de kunst om stevige houtgerijpte kanonnen te maken met tempranillo. Vaak een reden om er eens lekker voor te gaan zitten, maar voor velen juist de reden om lekker te laten staan. Daarom maken wij met tempranillo op onze eigen vernieuwende manier biologische wijn met veel fruit, frivole frisheid en een lange afdronk. Bijvoorbeeld onze Crianza. En wees gerust, want mocht het water je niet meteen in de mond lopen dan kan je de deze wijn rustig 5 jaar ouder laten worden, want dan wordt ‘ie vast nóg beter. Kijk hieronder voor al onze wijnen gemaakt van de tempranillo druif. Cheers!

Aanbevolen wijnen
Neleman Tempranillo Monastrell Organic
Licht en fruitig rood Biologische rode wijn
Neleman Tempranillo Monastrell Organic
8.29
Neleman 30 Wishes Tempranillo Organic
Licht en fruitig rood Biologische rode wijn
Neleman 30 Wishes Tempranillo Organic
9.29
Neleman Signature Crianza Organic
Vol en rond rood Biologische rode wijn
Neleman Signature Crianza Organic
10.29
Neleman Signature Reserva Organic
Krachtig en complex rood Biologische rode wijn
Neleman Signature Reserva Organic
12.99
Derrick Tempranillo Organic
Vol en rond rood Biologische rode wijn
Derrick Tempranillo Organic
7.29
Neleman Tempranillo Organic
Licht en fruitige rood Biologische rode wijn
Neleman Tempranillo Organic
9.29
Neleman All Day Long Tempranillo Organic
Licht en fruitig rood Biologische rode wijn
Neleman All Day Long Tempranillo Organic
6.65