Sluiten
Over Neleman
Thuiswinkel waarborg gecertificeerd
Gecontroleerd biologisch en veganistisch
In optimale samenwerking met de natuur
Terug

Make-up

Navarra-flower

Ruikt gedroogd gras op het weiland zoeter als je weet dat het hooi heet? Ik vind van wel. Namen geven grip op het leven en geuren zijn in mijn leven ontzettend belangrijk. Ze roepen herinneringen op, aan gebeurtenissen, aan mensen. Iemand wiens geur je niet aanstaat wordt nooit je partner.
Geur is emotie, binding, en het zou mooi zijn als we hem konden benoemen. Maar ik vind dat telkens weer moeilijk, ook bij onze eigen biologische wijn. Terwijl dat in mijn vak zo belangrijk is. Wijnmaker Diego omschrijft bijvoorbeeld de verdejo druif als ‘een mooie vrouw zonder make-up. Heeft ze niet nodig. Puur natuur.’

Wel wat anders dan ‘hints van perzik en boenwas’ of ander vinologenjargon. Iedereen probeert op zijn eigen manier zijn eigen werkelijkheid te omschrijven. En zijn wijn. Sommigen laten het bij ‘lekker’, maar daarmee hou je twee of drie niet uit elkaar. Dus oefenen maar. Snuffelen, proeven, benoemen. Want meer dan de helft van het plezier van wijn zit in de geur. ‘Perzik zonder make-up’? Uitstekend!

Derrick Neleman 
wijnboer en oprichter Bodegas Neleman
derrick@neleman.org

Meehelpen de wijnwereld verduurzamen? Word mede-eigenaar van Neleman, binnenkort nieuwe aandelenuitgifte. Kijk voor meer info op onze community pagina.

Aanbevolen wijnen
Bike Collection Verdejo - Biologisch
Licht, fris en fruitig wit Biologische witte wijn
Bike Collection Verdejo - Biologisch
8.49
Single Vineyard Macabeo - Biologisch
Romig en elegant wit Biologische witte wijn
Single Vineyard Macabeo - Biologisch
13.29
Bike Collection Garnacha Marselan - Biologisch
Licht en fruitig rood Biologische rode wijn
Bike Collection Garnacha Marselan - Biologisch
8.49